Întrebuinţări culinare:

Lavanda este un condiment des intalnit în bucătăria mediteraneană. Fiind un condiment delicat şi rafinat, este şi unul incredibil de versatil putând fi utilizat atât la mâncărurile dulci, cât şi picante.

Se potriveşte de minune la deserturi: îngheţată, şerbet, sufleu, cremă, caramel, ciocolată, aluat, sirop. Se poate prepara zahăr cu lavandă. Este folosită la salate şi aperitive. Se întâlneşte cu preparate de carne, îndeosebi de vânat, miel, porc.

Deşi toate părţile plantei au aromă, în culinărie se folosesc mai ales florile sau mugurii. Florile pot fi folosite deopotrivă proaspete şi uscate. Aroma plantei este foarte puternică şi trebuie folosită cu moderaţie. Se îmbină cu vanilia, ghimbirul, nucile greceşti, fisticul, migdalele, fructele de pădure, cireşele, prunele.

Se poate prepara un amestec uscat de cimbru şi levănţică în proporţie de 5:1 şi folosit pentru a înnobila mâncărurile până acum condimentate doar cu cimbru. În plus, acest amestec este destinat pofticioşilor pentru a le regla apetitul şi astfel şi greutatea.

Se arată toate cele 4 rezultate